Otakar Vagner

Hej mistře! - aneb Ryba na Kampě

23. 12. 2015 22:55:28
23.12.2015 proběhlo již tradiční provedení České mše vánoční "Hej mistře!" od J. J. Ryby v Praze na Kampě pod Karlovým mostem. Zde si mohl zazpívat opravdu každý. Jak je to možné?

Totiž pro každoroční "Rybovku" 23.12., kterou řídí sbormistr Libor Sládek, jsou zajištěni hudebníci orchestru a sólové hlasy, zatímco ke sborovým hlasům se může přidat prakticky kdokoli. Většinou členové z různých pěveckých sborů, nebo kdo trochu vládne hlasem a zná případně noty.

Tentokrát bylo obtížné pro opozdilé zpěváky se dostat na správné místo svého pěveckého hlasu, protože most i schodiště na Kampu byly doslova obsypány diváky. Atmosféra nadšení ze zpěvu byla přes zcela nevánoční teplotu úžasná! Nakonec se zpívalo za svitu zapálených prskavek Narodil se Kristus Pán. Rozloučili jsme se s přítomnými známými, popřáli si navzájem krásné svátky a odcházeli domů nabití společným krásným zážitkem z hudby.

Letos je provozování skladeb Jakuba Jana Ryby (26. 10. 1765 ‒ 8. 4. 1815) o to významější, protože slavíme dvojí velké výročí tohoto autora. Tedy 250 let od jeho narození a 200 let od jeho úmrtí.

Česká mše vánoční od J.J.Ryby však na Kampě nezní jen o Vánocích. Je totiž zpívaná také 23. června. Diriguje opět Libor Sládek. Sáňky, kulich a vánoční pečivo, které se tam občas u zpěváků objeví, opravdu nejsou podmínkou.

Ať již v zimě nebo v létě, přijďte si také zazpívat!

Zdroje: Foto - moje

Autor: Otakar Vagner | karma: 14.57 | přečteno: 365 ×
Poslední články autora