O ukulele 17. - Jak na Cigar Box ukulele (a nejen na ukulele)

O tom, že se vyrábějí hudební nástroje i amatérsky "vlastníma rukama" jistě řada kutilů a fandů ví. Ale že se můžou vyrobit třeba z plechovky od oleje do auta a nebo z krabice na doutníky a dá se na ně dobře hrát...

...a nejen ukulele z cigárboxu ale i housle, kytary a mandolíny!

Pro ty, kteří jsou zavaleni prázdnými krabicemi na doutníky a naopak postrádají ukulele, je tento článek jako dělaný.

Co víme z historie? Doutníky byly baleny do krabic, beden a sudů už v roce 1800, ale malé krabice, které dnes známe z dárkového balení doutníků, neexistovaly ještě před rokem 1840. Do té doby se doutníky přepravovaly ve větších bednách obsahujících 100 a více kusu. Po roce 1840 začali výrobci doutníků používat malé, přenosnější krabice s 20-50 doutníky na krabici.

Stopy o hudebních nástrojích z krabic na cigára existují od roku 1840 do šedesátých let 19. století. Nejstarší známou ilustrací hudenbního nástroje z cigárboxu je lept z roku 1876. Dva vojáci americké občanské války v kempu, z nichž jeden hraje na housle z krabice na cigára.Na obrázku je na obalu krabice jasně vidět značku "Figaro".

Daniel Carter Beard, spoluzakladatel amerických skautů, vydal v roce 1884 knihu "Štědrý večer se strýcem Enosem", jejiž součástí byly plány nazvané "Jak postavit banjo strýce Enose". https://www.cigarboxguitar.com/how-to-build-an-uncle-enos-banjo/

Tyto plány byly později použity i v 1890 při vydání skautské příručky "Americký chlapec" na zadní straně knihy. Byl vynechán příběh stýce Enose, ale plány ukazovaly výrobní postup a popis hratelného pětistrunného banja, vyrobeného z doutníkové krabice.

Velká krize v třicátých letech 20. století byla příčinou oživení domácího muzicírování. Na americký jih dolehly těžké časy. A sedět tenkrát na verandě a zpívat blues byla populární zábava. Hudební nástroje byly mimo možnosti většiny lidí, ale ze staré doutníkové krabice, kousku koštěte a z několika drátků se najednou zrodila třeba kytara.
Krabicové kytary a housle byly též důležité při vzestupu jazzových kapel, protože většina z těchto umělců byli černí Američané žijící v chudobě. Mnozí si nemohli dovolit "skutečný" nástroj. Pomocí takto vyrobených nástrojů, společně s basou (podobně jako kytara z krabice) a harmonikou, černí hudebníci hráli blues.

Mohlo by se zdát, že cigárboxové nástroje byly hrubé a primitivní, ale to neplatilo vždy. Například v The Cigar Box Guitar Museum jsou housle z roku 1889 s krásně vyřezávaným krkem, které byly jasně určeny k seriozní hře.

A teď k vlastní stavbě ukulele (a nejen ukulele).

Na internetu je spousta skvělých zdrojů, včetně plánů z časopisů od počátku 20. století až dodnes .

Třeba tento http://www.newukes.uk/docs/How%20to%20Make%20a%20Cigar%20Box%20Ukulele.pdf a další podrobnější. Doutníková krabička se může stát prakticky jakýmkoliv strunným nástrojem - ukulele, kytarou, houslemi, mandolínou, banjem... Pro více nápadů nástrojů z krabic na doutníky a bezplatné plány se podívejte na Cigar Box Nation https://cigarboxnation.com/page/free-plans

Je tam toho, kromě návodů a fóra, ještě mnoho zajímavého. Obrázky, videa, akordy, zpěvníky, odkazy...

Teď už je jenom na Vás, zda se sami vrhnete do stavby. A nemusíte nejdříve sami vykouřit celou krabičku doutníků. Ve vašem okolí bude jistě ještě plno kuřáků, kteří budou vděčni, když je obsahem krabice podarujete.

 

Přeji hodně úspěchů v experimentech i v hraní!

A nezapomeňte:

Prameny: Wikipedia, YouTube, Cigar Box Nation, NewUkes

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Otakar Vagner | čtvrtek 22.11.2018 7:30 | karma článku: 14,54 | přečteno: 618x
  • Další články autora

Otakar Vagner

Domácí teror

29.9.2019 v 9:30 | Karma: 17,75

Otakar Vagner

Sedí, sedí na střeše...

20.9.2019 v 9:00 | Karma: 9,29

Otakar Vagner

Událost, která otřásla Havají

19.8.2019 v 9:00 | Karma: 11,43

Otakar Vagner

Když se i mozek žhaví

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 9,14