Otakar Vagner

Něco o Madeiře 6. - Domky jako malované!

17. 11. 2015 15:46:13
Obec na severovýchodě Madeiry se jmenuje Santana, což je velmi časté, jednak jako příjmení, ale hlavně jako název nebo součást názvu obcí a měst. Domky ve vesnici Santana jsou jedním z neoficiálních symbolů ostrova Madeira.

Vesnice se stala známou díky své architektuře, respektive neobvyklým domkům zvaným „palheiros“. Jsou převážně postaveny z přírodního kamene a vybaveny doškovou střechou z mořské trávy, která sahá téměř až k zemi. To dodává domkům jejich typický trojúhelníkový tvar.

Dříve byly podobné tradiční domy, sloužící jako hospodářské stavby i k bydlení, na mnoha místech ostrova, ale dnes jsou udržovány jen v Santaně, která tak tvoří jakýsi skanzen. Ke spatření je tady několik typů a variací, například domky postavené ze dřeva místo kamene.

První zmínka o domcích pochází ze 16. století, avšak většina dochovaných staveb není starších než sto let.

Jsou dosti malé, neboť vzhledem k teplému madeirském podnebí sloužily pouze pro spánek nebo úkryt před deštěm. Jedlo se venku, toalety bývaly daleko od domu. Domky bylo možno rozebrat a přenášet.

Dnes mají interiér často obložený dřevem, fasáda, dveře a okenní rámy bývají vyvedeny v bílé, jasně červené a modré, případně žluté barvě.

Výsledek ovšem někdy působí poněkud kýčovitě.

Ale není divu, domky dnes slouží už téměř výhradně jako atrakce pro turisty, kterým se takové chaloupky líbí. Jen část obyvatel vesnice se ještě živí zemědělstvím nebo řemeslem.

Zdroj: foto moje, mapa Google, text-převážně z portugalsko.svetadily.cz

Autor: Otakar Vagner | karma: 15.12 | přečteno: 973 ×
Poslední články autora