Tkaničnice atlantská
zvaná též Šupinoploutvec
Říše: živočichové (Animalia)
Kmen: strunatci (Chordata)
Třída: paprskoploutví (Actinopterygii)
Řád: ostnoploutví (Perciformes)
Rod: tkaničnice (Trichiurus)
Binomické jméno
Trichiurus lepturus
Linné, 1758
Synonyma
Clupea haumela
Trichiuris haumela
Trichiurus argenteus
To je ryba zvaná na Madeiře espada (meč). Jemné masíčko, jinak velmi ošklivé ryby, se podává buď zapečené, smažené či grilované v bylinkovém těstíčku nebo jako součást polévky. Všechny tyto pokrmy jsou znamenité. Variace přípravy jsou různé, od espada con banana (grilovaný banán podtrhne chuť), přes espada com marisco (v omáčce z mořských plodů), až po espada com vinho da madeira (na madeirském víně). Ale nezaměňujte espada s mečounem (espadarte)! Ten se totiž objevuje skoro na každém jídelním lístku.
Prostě je to ostnoploutvá ryba vyskytující se v teplých mořích po celém světě. Má stříbrně zbarvené tělo dlouhé až dva metry, dosahuje váhy kolem pěti kilogramů a může se dožít patnácti let. Typickými znaky jsou velké oči, ostré zuby, hřbetní ploutev táhnoucí se od hlavy až k ocasu a dlouhý, tenký, na konci roztřepený ocas. Je dravá, žije převážně v hloubce a v noci vystupuje k hladině. Pro své kvalitní maso s minimem kostí je předmětem rozsáhlého komerčního lovu. Rybáři ji loví noci loví a jako návnada při lovu slouží chobotnice a rybky zavěšené na koncích dlouhých rybářských vlasců.
Tlama je velká se silnými zuby. Hřbetní ploutev má 34 až 41 trny a 52 až 56 měkkých paprsků. Anální ploutev má 2 ostny a 43 až 48 měkkých paprsků. Pánevní ploutve jsou jen u mladých jedinců, ale zcela chybí u dospělých. Barva je stříbřitá a po vytažení černá s duhovým odstínem. Vnitřek huby a žaberních dutin jsou černé.
V poslední době se uvažuje o toxicitě těchto ryb kontaminací těžkými kovy (rtuť, kadmium...). Ale to bychom je asi museli jíst každý den.
A ještě něco. Konzumace syrové nebo nedostatečně tepelně upravené tkaničnice prý by mohlo mít za následek parazitární infekci známou jako Anisakiasis.
Ale přesto je to pochoutka!
Espada con banana :
To je ona Espada! Neboli tkaničnice atlantská. Ošklivá černá ryba s děsivými zuby se podává se nejčastěji v lehkém těstíčku, zapečená s grilovaným banánem. Mňam!
Banány jsou na Madeiře opravdu všudypřítomné. S lítostí musím říci, že se do zemí EU nesmějí banány z Madeiry dovážet. Jen prý do Portugalska a jeho ostrovy. Nesplňují totiž EU normy. Jsou menší, někdy tlustší a mají jiný sklon. Přesto však mají velmi lahodnou chuť a jsou trochu sladší.
Zdroj: Wikipedie, foto moje