Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O ukulele 1. - V pěveckém sboru a nejen tam

Dříve, když jsem se někoho zeptal co je UKULELE, tak každý myslel scénku Felixe Holzmanna, nebo písničku Jarka Nohavici a...a konkrétně nevěděl nic. Už to přestává být pravdou.

 

Tento pilotní článek byl v původní neaktualizované podobě napsán již před pěti lety pro Blogspot s tím, že bude mít svá pokračování. Vzhledem k tomu, že neměl, rád bych svou ideu pokračování uskutečnil zde.
Ještě pár slov předem - aby bylo všem čtenářům jasno, celý svůj jinak prozaický život navštěvuji za účelem zpěvu různé amatérské pěvecké sbory a nestydím se za to, že mi tato činnost přináší potěšení!

Laskavý čtenář nechť promine… Ale opravdu se tímto pojednáním nechci nijak vměšovat autorovi do rozsáhlé encyklopedie „O sborech a sboristech“ kdesi na internetu. Nicméně musím pohovořit o jedné sborové podčeledi, která se vyskytuje v celé struktuře našeho pěveckého sboru a to bez ohledu na pohlaví členů, zařazení do zpěvných hlasů, či věku sboristy.
Je to živočišný druh sboristů hrajících na různé hudební nástroje. A to občas i na veřejnosti! Tuto podskupinu sboristů můžeme dělit na kytaristy, zobcové a příčné flétnisty, klavíristy, hráče na pilu, na hřeben, foukací harmoniku atd. Pamětníci si vypráví, že v historii našeho sboru se objevoval i kontrabas!
Hráči na nástroje jsou ve sboru oblíbeni. Jsou totiž používaní za účelem doprovodu k „rekreačnímu“ zpěvu na sborových večírcích, mejdanech, oslavách a samozřejmě na sborových zájezdech. Přestože se naleznou pro tento druh produkce i kritické hlasy typu: „Já myslel, že když XY nejede na zájezd, tak tu nikdo řvát nebude“, nic nemění na tom, že se u zájezdového autobusu pravidelně objevují ženy i muži nesoucí pouzdro s jejich drahocenným nástrojem.
Nejkvalitnější hráči mají potom tu čest být vyzváni sbormistrem k doprovodu sborových skladeb na koncertě, pokud to vyžaduje styl a efekt dotyčné skladby.

Po mém vstupu do pěveckého sboru, absolvování několika již zmíněných „nekoncertních“ akcí a zájezdů, mi cosi říkalo, že bych měl také přispět svou troškou do mlýna a uplatnit své šumařské zkušenosti z minula. Vrozený ostych mi nedovoloval zařadit se mezi kytaristy. Vždy jich bylo ve sboru více, než vrabců na střeše a o kvalitě hry některých jedinců, značně převyšující tu moji, se nedalo pochybovat. Zvolil jsem tedy na začátku nástroj jiný. Mandolínu.

Důvodů bylo několik.Mandolína má stejné ladění strun jako housle. A na skřipky (ó jé) jsem přeci v útlém věku celých pět let chodil do li-, do li-, (Hallo Dolly!) do lidušky! Díky tomu nyní člověk alespoň věděl, které noty na mandolínu hraje.

Důvod druhý byl spíše praktický. Některé sborové zájezdy bývají organizačně tak nabité, že na toužebně očekávaný večírek se spřáteleným sborem, či na nějaké mejdanění nezbývá čas. To potom zklamaným nosičům těžkých kytarových futrálů nezbývá, než svůj poklad vláčet bez užitku tam i zpět. Po zhodnocení marně vynaložené námahy nechávají hráči pro příště svého hudebního miláčka raději doma. Je to škoda. Naopak malý, lehký hudební nástroj má tu výhodu, že problémy se zbytečným balastem během zájezdu se minimalizují. V případě absence "hudebních hrátek“ takový nástroj téměř nepřekáží.
Přes všechny klady mandolíny jsem toužil po malém hudebním nástroji bez hlasitého cinkavého zvuku, jehož hlas by moc nečněl z kytarového pléna, ale naopak by se s ním příjemně pojil. Též by mohl být snadno ovladatelný. Něco jako malá cestovní kytara. A osud byl ke mně milostivý.

Již léta obdivuji miniaturní banja s bublavým až štěkavým zvukem, na kterých proháněli své prsty Georgie Formby, František Turek a Kapitán Kid. Z internetových stránek posledního z nich jsem se posléze dověděl, že se jedná o ukulele banjo či banjolele. A byl to opět internet, kde jsem zjistil, že toto banjo je vývojovou odnoží malého čtyřstrunného, kytaře podobného hudebního nástroje se jménem – ukulele .

Jednoho červencového dne jsem se dostavil k odjezdu na rekreační sborové soustředění do Bulharska s maličkým futrálkem pod paží a s desítkou pro mě nových základních akordů v hlavě...a pro jistotu i v kufru na papíru. U autobusu se to již hemžilo postavami obtíženými zavazadly. Po vzájemných pozdravech jsem u těch „hrajících“ několikrát zaregistroval protažený obličej s poznámkou : „Co to jééé za ...?“ To ještě netušili, že budou muset mou hru poslouchat téměř každý večer.

Večerní sedánky pod širým nebem v kytaro-ukulelovém opojení, často doplněné dobrým bulharským vínem, mi totiž poskytly tak potřebnou základní praxi k sehrání se s kolegy kytaristy. Záhy se však projevily některé záporné vlastnosti levného sopránového ukulele. Tehdy byl na trhu sortiment tohoto v té době méně známého hudebního nástroje ještě dost chudý. A proto se není co divit, že nástroj se nedal naladit tak, aby lahodil mému sluchu! Nouzové korekce intonace nástroje sirkami a přizpůsobení stylu hry silonovým strunám však udělali své. Takže jsem nakonec celkem úspěšně ladil s mým „kytařím miminkem“ dohromady s jeho objemnějšími šestistrunnými příbuznými, čímž jako bychom byli přijati do tohoto hudebního společenství.

Ale ještě dlouho po zájezdu jsem od kohosi zaslechl úsloví, které se naštěstí nevžilo - „falešný jako ukulele“.

To všechno už není málem pravda.
Nastala doba, že jsem si mohl pro lepší ukulele zajet do zahraničí. A jak jde čas dopředu mílovými kroky, tak se trh s ukulele plní i u nás. Teď propadám beznadějně dříve u nás neznámé a zatím nevyléčitelné chorobě UAS (Ukulele Acquisition Syndrome). Syndrom pořizování si dalších a dalších ukulele...

A dalších...

Jakmile se jím nakazíte, může to vážně poškodit nejen vaše duševní zdraví, ale i vaši peněženku!
Už mám čtvrté UKULELE...
Ale o tom zase někdy jindy.

Mimochodem, víte o tom, že ukulele:
- v letošním roce oslaví teprve své 136. narozeniny?
- má své předky na portugalské Madeiře?
- má, kromě mnoha jiných, 4 základní velikosti a 3 běžně používaná ladění?
- je nástroj na který můžete zahrát skoro všechno z jakéhokoliv žánru?
- je nástroj na který se dá hrát lehce, je levné, přenosné, skladné, má příjemný zvuk, je sólovým i   orchestrálním nástrojem a...a vejde se dobře do kamen???

 

Autor: Otakar Vagner | středa 1.7.2015 20:57 | karma článku: 12,32 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Otakar Vagner

Martin, Martin, Martin... a ještě k tomu na Jiřáku!

Nejmilejší Martine dnes veselí chcem být, na tvou počest jísti a na tvou počest pít. Svou husu pro nás rozmnož a vínečka číš, jak večeře i drůbky v nás zmizí, uvidíš! Svatamartinský kánon "Na martinskou husu"

10.11.2019 v 9:00 | Karma: 10,00 | Přečteno: 338x | Diskuse| Fotoblogy

Otakar Vagner

Domácí teror

O domácím teroru a násilí se už napsalo lecos. Tohle je ale docela, docela jiný druh. Přesto se fyzické zranění konalo...

29.9.2019 v 9:30 | Karma: 17,75 | Přečteno: 540x | Diskuse| Fotoblogy

Otakar Vagner

Sedí, sedí na střeše...

To se pořád píšou knihy a točí filmy o střechách Paříže, o střeše světa, v prodeji jsou puzzle Střechy Londýna 1000 dílků...

20.9.2019 v 9:00 | Karma: 9,29 | Přečteno: 304x | Diskuse| Fotoblogy

Otakar Vagner

Událost, která otřásla Havají

Malý drobek velikostí, ale dnes již dosti rozšířený takřka ve všech zemích. Jak šly roky, tak přívalové vlny jeho popularity zaplavovaly střídavě kontinenty skoro celého světa.

19.8.2019 v 9:00 | Karma: 11,43 | Přečteno: 269x | Diskuse| Ostatní

Otakar Vagner

Když se i mozek žhaví

Brrr, to je vedro! No kdo by to byl řek ́? ---------------------------------------------------------------------------

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 9,14 | Přečteno: 189x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 94
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 658x
Jsem technik, který se ve svém volném čase zajímá hlavně o hudbu a hudební nástroje a to i aktivně. A aby si čtenáři nemysleli, nemusím psát jen o hudbě.

Ať je zle a nebo skvěle, já hraju na UKULELE!